25.6.24

Editorial Butlletí nª 246

Treballar plegats per a un Sarrià millor

Aquest és el primer editorial de la nova junta, i per aquest motiu és adient fer una valoració de les arrels de molts problemes que considerem essencials d’afrontar per millorar el futur del nostre barri.

La nostra missió és treballar plegats per un Sarrià millor, i per això volem compartir aquí les nostres reflexions i propostes.

En primer lloc, cal millorar el mètode de governança del Districte de Sarrià-Sant Gervasi.
Creiem que la ciutat necessita una nova descentralització dels serveis, recursos i competències municipals cap als districtes.

L’actual estructura administrativa del Districte gestiona la problemàtica de 150.000 habitants amb una plantilla que cabrà a les dues plantes superiors de la nova biblioteca. Massa sovint, l’actual seu administrativa del carrer Anglí, acaba essent un mer intermediari de la casa gran i aquesta eternitza els problemes.

Des del nostre voluntariat social, pensem que cap grup municipal ha sabut canviar aquesta problemàtica. Cal que entre ells pactin un nou model realment descentralitzat.

Creiem que fruit d’aquesta disfuncionalitat, veïns i veïnes no tenen altra solució que crear plataformes com “Defensem Can Raventós”, on després de més de deu anys d’explicar-los el problema, hem hagut de recórrer a un contenciós judicial contra l’Ajuntament. Raons que sí que ha entès el TSJC, anul·lant un pla especial d’edificació de Can Raventós, que no complia la llei de patrimoni. Cas similar el de la plataforma “Volem Dormir”, que lluita fa anys pel silenci nocturn en contra del soroll dels camions de residus. També la Plataforma “Salvem el Parc de l’Oreneta”, que sovint veu que en l’espai de governança del Parc del Castell de l’Oreneta, no es compta prou amb l’opinió dels veïns i veïnes.

En segon lloc, patim massa conflictes polítics estèrils com:

  • L’espantada als firaires dels diumenges de la plaça de Sarrià.
  • La negativa a l’ús del terrat de l’equipament de la plaça com a part de la biblioteca. Iniciativa acordada en el procés participatiu del propi l’Ajuntament amb el veïnat.
  • La manca de verd a les places dels estimats Mariano Messeguer i Angelina Trallero, que continuen sense cap actuació després d’anys d’insistir.
  • Fa dos anys que les peticions de modificació del contracte del lloguer de la nostra seu a Canet 22 eren contestades amb el silenci administratiu. Finalment, hem rebut resposta i aviat començarem a renegociar el nou contracte.
  • En tercer lloc, pensem que cal donar més bona utilitat als diners públics, no calien casos com:
  • L’estudi per calcular l’impacte del carril bici de Via Augusta, un carril que el mateix partit de govern havia impulsat mesos abans.
  • La creació de plans i projectes, que queden obsolets per manca de pressupost, com el projecte executiu per la urbanització del carrer Vergós.
  • Reunions públiques on la majoria dels assistents és personal administratiu de l’Ajuntament, que acaben essent espais destinats a comunicar iniciatives de ciutat.

Per acabar, ens preocupa principalment la crisi dels preus de l’habitatge. Pensem que l’actual ordenança de pisos turístics “PEUAT”, no resol els efectes de l’augment de la pressió turística. Aquesta ordenança acabarà fent pujar el preu de l’habitatge, amb la consegüent expulsió dels residents. Ho hem patit recentment al carrer Bonaplata 20, amb l’expulsió del barri dels residents, alguns d’ells associats de la veïnal. Tota la solidaritat envers ells. A la veïnal defensem que han de desaparèixer tots els pisos turístics de la ciutat.

A petició nostra, el pròxim Consell de barri del dia 13 de juny a Casa Orlandai es farà una explicació de la normativa de pisos turístics per saber quina protecció té el barri enfront d’aquest perill. Ben aviat també us demanarem suport per impulsar una iniciativa ciutadana, que juntament amb la federació d’associacions veïnals de Barcelona, portarà al plenari de Barcelona una nova ordenança, perquè les terrasses de restauració tinguin consciència veïnal i no turística. Ens preocupa que l’esperit de fer negoci sobre l’espai públic, que impulsen gremis de la ciutat, prevalgui sobre els drets bàsics de la ciutadania.

La Junta Directiva 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada