26.1.24

 

Una mica d’història


 


L'Associació de Veïns de Sarrià (AVS) és una de les més antigues de Barcelona i és representativa de com es va fundar una entitat de caràcter representatiu durant el franquisme. Segons es pot veure en el seu Llibre d’Actes, l’AVS es va constituir el 14 de juny de 1960, en un acte solemne realitzat al Saló d’Actes de l’Ajuntament “de la ex-vila de Sarrià”, com indica d’Acta de constitució. Presidia Joan Antoni Samaranch, regidor delegat del Districte III, que en el seu parlament va desitjar que l’Associació realitzés una obra constructiva en defensa dels interessos de Sarrià. 

També van intervenir Frederic Amat i Arnau en nom de l’Associació, i tot seguit es va nomenar la junta directiva que van formar:

Frederic Amat Arnau, president
Francesc Margenat, vicepresident
Joan Sastre-Marqués, tresorer
Pau Negre, comptador
Joaquim Beltran, secretari
Josep Oriol Mayol, vicesecretari


A més, es van nomenar vocals honoraris al rector de la parròquia, el cap de districte de les FET i de les JONS, al comissari de policia del Districte municipal, i al jutge del Jutjat Municipal Nº 13. També s’ofereix una vocalia als presidents de les següents entitats: Centre Parroquial, Sarrià Club Deportiu, Peña Sarrianense, el Centre Excursionista Els Blaus, el Centre Aragonès de Sarrià, i a un representant del comerç. 

 
Als membres de l'AVS se'ls coneixia com a "bombilleros" ja que les atribucions dels seus membres es limitaven a la millora de l'enllumenat, i a organitzar la Festa Major.

A començament dels anys setanta, l'AVS fa un canvi important i comença a liderar les reivindicacions del barri. Va ser amb motiu del Pla Comarcal de 1972 que va mobilitzar bastants sarrianencs indignats per un projecte de remodelació que suposava la desaparició de carrers i cases. En una petita habitació al darrere d'un comerç del carrer Major de Sarrià, l'associació va iniciar una nova etapa. A la seva Junta s'incorpora gent d'un caràcter polític molt diferent, com ara Lluís Reverter o Mariano Meseguer. Aquest darrer és elegit president.

Des de l’any 1974 publica la revista Sarrià, portaveu de l’AVS.
Entre les reivindicacions d'aquests anys hi ha:
- 1974-79: Les cases de Canet (on ara hi ha la seu de l'AVS)
- 1974-78: Vil·la Cecília; Casal de Sarrià (1979-83): reivindicació ciutadana i dirigida per l’AVS per salvar Vil·la Cecília de ser enderrocada, i per convertir-la en un casal de barri que, els primers anys, va ser gestionat per l’AVS. Va acollir un dels cursos del Col·legi de Filosofia (1981-82).
- 1976-77: Parc del Castell de l'Oreneta
- 1978: Salvem Can Miralles
- 1977-79: Protecció del nucli antic de Sarrià. Finalment el 2008 es fa una modificació del PGM que permet conservar el nucli antic de Sarrià, però no pas el seu entorn (Pla de vores de la Via Augusta).

A la presidència de Meseguer va seguir la de Santi Latorre, molt llarga, posteriorment la d'Helena Presas (2012-13), Carles Cuní (2014-2015), Eva Ceano-Vivas (2015-2023) i Jordi Bosch (des del 14/11/2023 fins l'actualitat).